středa 18. května 2022

Ranní safari v Hwange

Vypravili jsme se na raní safari. Vstávali jsme v 5:30.

Ještě než se pustím do popisu safari, zmíním se o elektrické podušce v posteli. Museli jsme to hned vypnout, abychom se vyspali.

Zpět k safari. V pyžamu jsem vylezl na verandu a vedle naší chatky se pásl ohromný slon.Honza říkal, že v noci měli vedle chatky lvici. Svítil si na ní mobilem. A v noci u waterhole bylo stádo buvolů.

Hwange na zvěř vede. Je to ještě lepší, než jsem doufal. Tedy co se množství a slonů týče. Zdá se, že na antilopy vrané a koňské to zatím moc nevypadá, prý jsou tu hodně vzácné. Tak uvidíme.

Ráno jsme do sebe hodili čaj a moc dobré pečivo - koblihový rohlíček s máslovou náplní. Jeli jsme k hlavní cestě a po asfaltce k Main Campu. Viděli jsme impaly, zoborožce kaferské a slony. Těsně před main campem byla rodinka žiraf.

Udělali jsme okruh přes Bala Bala pan ke Nyamandhlovu Pan.

Hned u Main Camp jsme viděli stádo impal skákat přes plot od campu. O kus dál šla po silnici skupinka impalích samečků a neměli se k opuštění cesty. Hnali jsme je před sebou snad 100 metrů.


Zvěře nebylo moc vidět, jen tu a tam impaly a žirafy.


U Nyamandhlovu Pan je vyvýšená platforma na pozorování zvěře. Posnídali jsme sendviče s vejcem a slaninou. Platforma byla bohužel zavřená, pokrývali ji novou doškovou střechou. U waterhole bylo slušné stádo pakoní a zeber, na břehu odpočíval krokodýl. Krokodýli prý jsou schopni cestovat mezi waterholes na kilometry. Není nic divného najít u waterhole jednoho dva krokodýly, ačkoliv v minulosti žádné stálé waterholes v Hwange nebyly. Totéž platí o hroších - tam to tak nepřekvapuje.

 

Fotili jsme ptáky, leskoptve, zoborožce jihoafrické, jeřáby královské, čejky korunkaté a husice nilské. Také mandelíky dlouhoocasé a orla bojovného - martial eagle, s hlavou podobnou harpyji. Slony jsme ráno nezahlédli, bohužel.


 Na zpáteční cestě jsme fotili žirafy a hrochy. U hroší waterhole kousek od Main campu jsme viděli stádo vodušek znamenaných.


A také jsme viděli steenboka - antilopu trávní.



Žádné komentáře:

Okomentovat