úterý 24. května 2022

Zimbabwe - shrnutí cesty

 Je čas shrnout naši cestu. Organizačně všechno klaplo. Občas jsem musel prudit ostatní se vstáváním na safari, ale s tím jsem počítal. Myslím, že jsem se ukvapil s roční dobou - ráno a večer jsme často v otevřeném autě prochladli. 

Co se týká cesty, kdybych jel někdy znovu do Zimbabwe, tak nikdy v květnu, ale v srpnu/září/říjnu. Nechci v Africe klepat kosu a chce to jet v období vrcholícího sucha.

Velice pozitivně mě překvapila pestrá a krásná krajina. Zejména oblast Maswingo - Savé je prostě pohádkově hezká.

Savé Valley bylo zklamání. Sice super zajímavá divočina a hezká příroda, ale extrémně plachá zvěř. Chci zvířata fotit, ne jen zahlédnout, než zmizí v buši. Asi nejlepší kuchyně a služby v kempu.

Great Zimbabwe uchvátilo a překonalo očekávání. I díky skvělému průvodci a šťastné náhodě, že jsme se tam potkali se studenty  z polytechniky v Masvingu. Samotné ruiny jsou uchvacující a jedinečné.

Matopos - super zážitek s nosorožci a radost z klipspringerů. Super křovácké malby. Jinak na zvěř bída. Farmhouse byl fajn i díky majiteli Barneymu, průvodce Andy byl také super. Parádní vyhlídka nad farmhousem, krmení zvířat příště nebrat - radši si to sám projít pěšky. Celkově krajina překonala očekávání, zejména World's View a Rhodesův hrob. Na zvířata slabší. 

Hwange - smíšené pocity. Jeden den byl bídný, druhý perfektní. Tady by to určitě chtělo dry season. Super sloni a antilopy vrané, škoda že se nepovedly antilopy koňské. Celkové očekávání naplněné, nikoliv překonané (s odstupem jednoho roku bych řekl spíše nenaplněné, co se týká počtu a velikost stád kopytníků).

Viktoriiny vodopády - úžasné, jedinečné. Bohužel město zaplevelené prodavači všeho. Některé zážitky totální - vodopády, loopu point, most. Jiné zklamaly - Sunset Cruise byla nejslabší ze všech výprav po vodě, jaké jsem kdy v Africe podnikl. Kanoe jednoznačně zklamání - na peřeje nejsem zvědavý a pět minut s hrochy na konci to nezachránilo. Čekal jsem víc. Životní zážitek z Walking with Elephants - nikdy jsem nečekal, že si sáhnu na dospělého samce s výškou přes tři metry. Life changing experience.

Sečteno a podtrženo, něco se více nepovedlo tak, jak mohlo, ale jako celek to byla velice úspěšná cesta. Jako všechny do Afriky.Díky, Bože, že jsem to mohl podniknout. A ještě jedna věc, asi nejdůležitější: že jsem to mohl prožít s Lídou. Pro ni to bylo první setkání s Afrikou. Jsem moc rád, že se jí to líbilo. Pro mě to výrazně zvedlo celkový zážitek. O řád.


Žádné komentáře:

Okomentovat