pondělí 16. května 2022

Stopování nosorožců

 Ráno nás čekl průvodce Andy Trivella, který nás vzal do NP Matopos. Andy je guide, v minulosti dělal profesionálního lovce - průvodce loveckým turistům. Říkal, že slona je potřeba lovit zblízka -  na 3-5 metrů, aby to bylo jisté.

Andy nás vzal do východní části národního parku Matopos, kde je savana a méně skal. Chtěli jsme stopovat nosorožce. Vylezli jsme na vysokou kopje,  abychom se rozhlédli po krajině. Viděli jsme z výšky pakoně, zebry a jednoho kudu. Andy vyprávěl o lidech z doby kamenné, kteří na kopje zanechali střepy keramiky, zbytky po kovářské výhni a v kameni vyhloubené důlky na hru.

Pak Igor uviděl v dálce dva nosorožce. Blížila se k nim skupinka turistů. Andy se vrátil pro Petera a Honzu, kteří čekali u auta. My jsme zůstali na kopje a  pozorovali nosorožce.

Když se Andy, Honza a Peter dostavili pod kopec, slezli jsme dolů a vyrazili bušem k nosorožcům. Byla to samice s mládětem, cca dvouletým. samečkem. Byli to nosorožci širokohubí neboli bílí. 

 


  

Andy měl nosorožce skvěle zmáklé, dovedl nás na cca 15 metrů. Samice klidně ležela, sameček se postavil a chodil kolem matky. Strávili jsme s nosorožci nějakých 15 minut. Byl to skvělý zážitek, krásně jsme si to užili, včetně lezení na kopje. Hodně mě to potěšilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat