pondělí 21. srpna 2023

Lví masakr v Savuti

 Ráno jsme vstali v 5:45 a v 6:30 vyrazili na ranní safari. Byla pěkná kosa, byli jsme rádi za deky. Objížděli jsme waterholes.

u Rhino Vlei jsme pozorovali impaly i perličky. Když jsme odjížděli, dostal Ngande zprávu, že se k napajedlu blíží lvi. 

 
 

Chviličku jsme počkali - ani ne za tři minuty se objevily lvice se lvíčaty, po chvíli dva samci v plné síle a nakonec ještě jedna samice. Bylo jich celkem 13, takovou smečku už asi neuvidím.







Lvi napřed pili, pak si lvíčata hrála a samci polehávali, samice o kus dál pozorovaly pakoně blížící se k napajedlu. Byla to velká paráda, nejlepší pozorování lvů v mém životě.






 Cestou od napajedla jsme fotili ptáky - dropa šedotemenného (Northern Black Korhaan) a další.

 

Ngande nás vzal k Bushman Rock, kde jsou vidět staré křovácké malby - eland, slon a žirafa. Prý je to malované krví smíchanou s rostlinnými šťávami. Byla tam skupina turistů, kteří lezli na skálu. Ngande říkal, že na vlastní nebezpečí. Tak jsme tam nelezli.


Slavná lví smečka v Savuti, která lovila slony, už se prý rozpadla v roce 2015. Měla prý 30 členů, ale rozpadla se, když zestárl starý samec.

V Palm Pan jsme pozorovali další smečku, měla 8 členů. Viděli jsme dva velké samce i lvice se lvíčaty, byla to poaráda. Žrali tam ulovenou antilopu losí. Vidět lva s kořistí je famózní podívaná.


Jeli jsme k Savuti Gate, koupil jsem tam samolepku a dřevěného psa hyenovitého. 


Vveverka bušová

Na zpáteční cestě jsme zastavili u velkého baobabu a vyfotili se s tulení vlajkou.

Došla mi baterka u foťáku. Vyměnil jsem ji, ale foťák přestal autofocusovat, Hráli jsme si s tím snad hodinu a na nic jsme nepřišli. Tak budu zaostřovat manuálně.

Německá holka Nicola má horečku. Snad jí bude brzy lépe.

Štvou nás Katalánci, všude se cpou, nikomu nedají přednost a neumí se chovat. Obzvlášť Ma a Lída jich mají dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat