úterý 22. srpna 2023

Ze Savuti k řece Chobe

 Ráno jsme vstali v 5:45 a sbalili tábor v Savuti. Noc byla klidná, spali jsme dobře.

Jeli jsme omrknout gepardy - opět jsme je našli. 

 Znovu jsme objeli Rhino Vlei, kde jsme byli včera. Byla tam spousta impal a žirafy.

 Strážce na bráně Savuti Wildlife Gate říkal, že jsme s gepardy měli hrozné štěstí.

Jeli jsme kolem Sable Rock a pátrali po levhartech - marně.

U Palm Pan jsme znovu zastihli lví smečku, kterou jsme viděli včera hodovat na ulovené antilopě losí. Kořist už byla skoro sežraná, lvi měli břicha nacpaná k prasknutí.


Cesta ze Savuti byla dlouhá a úmorná, špatná cesta plná výmolů a písku. Cool Care musel jet pomalu, i tak to s námi hrozně házelo, seděli jsme vzadu a skákali, až jsme si odrazili pajšl.

Vyjeli jsme z NP Chobe, abychom projeli oblastí kolem vesnice Kachikau. Využil jsem příležitosti a domluvil s Ngandem dronování. Natočil jsem si follow auta, návrat dronu a raketu. Udělalo mi to velkou radost.

Ve vesnici Kachikau jsme zastavili na oběd. Měli jsme těstovinový salát - nic převratného, ale jako plnidlo OK. Ngande řešil rozbité auto - urvaný šoub od ramene stabilizace řízení. Naštěstí to šlo vyměnit. podařilo se mi tam nafotit leskoptve. Jsou tu leskoptve savanové - Cape glossy starling. Jsou menší a mají kratší ocas než leskoptve jihoafrické - Burchell's glossy starling, které jsme viděli v Khama Rhino Sanctuary, v Okavangu a v Savuti. Také mají oranžová očka. 

Koupil jsem si třetí sešit do sbírky - mapu Chobe Riverfront. Paní prodávala chlazené nápoje, tonic nám přišel vhod. Jeden z kanistrů s vodou se nám proděravěl, tak jsme ho přelili do láhví.

Jeli jsme dál k bráně Ngoma Gate. Po levé straně se začalo objevovat údolí plné vody - meandrující řeka se slepými rameny. Všude se pásl dobyteka u řeky byly farmy se zeleninou, maniokem a dalšími plodinami. Tahle oblast mi přišla z těch venkovských oblastí vůbec nejbohatší - žádné chatrče, ale domyky i výstavní vily. Kolem v zahradách zrály papáje. Z vesnice jsme jeli asi 35 km po asfaltu, což byla po africké masáži příjemná změna.


Změnila se krajina, šedý prach vystřídal červený, mopanové lesy a buš ustoupily a začaly se objevovat Zambezi teaky. Marek z toho měl velkou radost.

Žádné komentáře:

Okomentovat