úterý 15. srpna 2023

Na mokoro do Okavanga

 Ráno jsme sbalili tábor a vyrazili do delty Okavanga. na sever od Maunu se začaly objevovat polámané stromy od slonů a sloní trus. Prvního slona jsme uviděli hned kousek od odbočky ze silnice. Velký samec se pásl hned u cesty, druhý byl opodál v bažině. Jeli jsme zajímavou krajinou, kde se střídaly močály s otevřenou vodou a křovinatým bušem. Všude se pásly krávy a viděli jsme i další sloní rodinku, ale nic dalšího.

 Projeli jsme pár vesnicemi a pak i Buffalo fence - plotem oddělujícím divoké Okavango od oblasti s dobytkem. 

Kousek za plotem už na nás čekalo Okavango - otevřená hladina velkého kanálu, u něj spousta mokoro - laminátových lodic. Ořeložili jsme do lodic veškerou bagáž včetně stanů a Geeho kuchyně. Všechnu práci udělali polers - chlapi a ženské od mokoro lodic.Pak nás naskládali do lodiček a vyrazili jsme. 




Byla to paráda: naprostý klid a ticho, lodičky klouzaly vodou mezi lekníny a rákosím. Bylo slyšet ptáky a viděli jsme nějaké jacany a zejozoba. Místy jsme jeli širokými kanály, jinde jsme se proplétali mezi rákosím kanály širokými tak akorát na mokoro.



 

A pak jsme uviděli stádo žiraf: bylo jich snad 6 nebo 8, dvě velké a ostatní menší. Prý to byli samí samci. Byla to vážně paráda. Mokoro bylo krásně stabilní, seděli jsme na dně na matracích a náš poler nás strkal dopředu pomocí dřevěné tyče.

Přistáli jsme na ostrově v deltě, opodál jsou dva další tábory. Místo bylo úplně prázdné, ale bylo vidět, že tu už lidi tábořili. 

Gee postavil polní kuchyni, polers postavili polní sprchu a záchod. Sprcha je vlastně nádoba zavěšená ba stromě, pod ní je zástěna. Záchod je díra v zemi, kolem ní stan, před záchodem je rýč na zasypávání hlínou,. Na záchodě je prkýnko na železné konstrukci. Je to praktické.

K obědu jsme měli hotdogy a salát coleslaw. Máme dlouihou siestu a odpoledne půjdeme na walking safari.

Žádné komentáře:

Okomentovat