středa 16. srpna 2023

Ranní pěší safari v Okavangu

 Ráno jsme vstali v 5:45, ještě před východem slunce. 

 
V noci, někdy kolem 4:30, jsme s Lídou šli na záchod. Mež jsem vylezl ze stanu, prozkoumal jsem baterkou všechny stíny. Tábor spal, na nebi se klenula mléčná dráha, bylo ticho, jen v dálce řvali hroši. Mělo to svojí poetiku.

Ráno jsme do sebe hodili čaj, sušenky a ovoce a vyrazili jsme pěšky do buše. Slunce zvolna šplhalo nad obzor, měli jsme dlouhé stíny a savana svítila dozlatova.


 

Brzy jsme našli stído zeber. Potulovalo se jich tu několik, pásly se kolem vodních ploch na nízké trávě. Zebry nás k sobě pustily na nějakých 15-20 metrů. Byla to paráda, byly nádherně nasvícené. 

 



Kolem vody běhaly čejky běločelé a korunkaté, ve vodě lovily volavky"cattle egret" a "giant heron". Pozorovali jsme několik skupin zeber největší měla na 20 kusů. Opodál se pásly žirafy na pokroucených stromech.

 

 Viděli jsme i vodušky lechwe, pasoucí se na záplavových paloucích vedle vody. Některé laguny a kanály jsou vyschlé, průvodce nám říkal, že jsou tak 6 měsíců v roce pod vodou. 


Viděli jsme i několik slonů, byli to samci, vždy ve dvojicích. Tady je pro ně ideální krajina se spoustou vody. 


Ušli jsme asi 5 km. Všude bylo plno trusu od žiraf, impal a slonů. Byla to vážně paráda. 

Do tábora jsme se vrátili kolem 11.hodiny a dali si brunch - vejce, párky a slaninu. Teď odpočíváme po jídle a užíváme si klid.

Žádné komentáře:

Okomentovat