pondělí 21. srpna 2023

Odpolední safari u Marabou Pan

 V rozrušení nad nefunkčním fo´tákem jsem zapomněl zaznamenat gepardí samce. Viděli jsme je ráno a pak odpoledne. Celé odpoledne jsme se mořili s foťákem, bez výsledku.


 Cestou od gepardů jsme fotili různé ptáky - dropy kori, dropy šedotemenné (Northern Black Korhaan) a dropy chocholaté (Red Crested Korhaan). Snažil jsem se pracovat s manuálním focusem, něco vyšlo, něco ne.


Fotili jsme mangusty liščí (Yellow Mongoose).

Snažil jsem se fotit frankolína, Swanssonova, ale obávám se, že to neklapne. No co už. Pokud se zvíře nebo pták nehýbe, tak to nějak dávám. Pokud mám ale zachytit rychle se pohybující zvíře, nebo ptáka, nestíhám zaostřovat.

Dojeli jsme k marabou Pan. Pilo tam stádo mladých slonů - bachelor's herd, a dvě žirafy se snažily přidat, ale sloni je zaháněli. Ve zlatém světle hodin před západem slunce to byla paráda a šlo to krásně fotit.





 Na zpáteční cestě jsme viděli buvolce tsessebe, ale fotit moc nešli. Pláně byly plné impal, pakoňů a tsessebe. Sice ne tolik jako v Tanzanii při Velké migraci, ale mě to stačí.


Zapomněl jsem napsat o pštrosovi, kterého jsme viděli cestou k Marabou Pan a pak nazpět do lodge.


Savuti mě překvapilo. Čekal jsem močál, ale je to zdaleka nejsušší lokace - ovšem s výjimkou Kalahari a cesty z Khama Rhino Sanctuary do Maunu. lvi tu jsou parádní a díky waterholes se nechají dobře najít. 

Pláně jsou kouzelné. Čekal jsem tu spousty buvolů a slonů, ale buvoly jsme tu vlastně viděli jen v Mababe Depression. Sloni tu jsou, ale ne tolik.

Viděli jsme šakaly čabrakové, před chvílí byl slyšet jeden kousek od tábora. Bylo to takové jasné vysoké vytí.

Díky waterholes je tu dost zvěře a krajina je díky kopcům zajímavá. Savuti Channel, který dříve napájel močál, je úplně vyschlý.

K večeři bylo královské kuřecí maso s rýží a dušenou zeleninou, po jídle zmrzlina. Odpoledne jsme se vysprchovali, ale už jsme zase špinaví jako čerti. Po večeři nám Gee a Ngande vyprávěli o africkém manželství. Bylo to hodně zjaímavé, gee jako Ndebele popisoval jejich mnohoženství a yorobora, výkupné za nevěstu. V Botswaně mají yorobora také, ale bez mnohoženství.

Ráno balíme a jedeme do Chobe Riverftontu. Moc se mi tu líbí, hned bych v Savuti pobyl déle.

Žádné komentáře:

Okomentovat